New 2009 2010 BMW Z4 - ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   New 2009 2010 BMW Z4 - ZPOST > BMW Z4 Forum (E89) > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-22-2011, 01:28 AM   #1
BMW_Z4
New Member
7
Rep
10
Posts

Drives: 2016 Z4 35i
Join Date: Aug 2011
Location: OC

iTrader: (0)

Oil empty after 2000 miles

My oil was empty this weekend after only 2000 miles. It was full when I got the car, where did it all go? It isn't leaking, don't have oil stains on my garage floor.
Appreciate 0
      08-22-2011, 07:31 AM   #2
Land_Shark
In The Flesh
Hong Kong
15
Rep
600
Posts

Drives: Z4 sDrive 35i
Join Date: Oct 2010
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

I suggest taking it at once to the dealer and have them check... This is not normal, or it might be a computer glitch (error)...
Appreciate 0
      09-03-2011, 10:39 AM   #3
cdeslandes
Captain
cdeslandes's Avatar
United_States
12
Rep
676
Posts

Drives: 2010 Z4 s35i
Join Date: Apr 2010
Location: Connecticut

iTrader: (0)

Garage List
My Z4 had high oil consumption early on, that's now gone. Could just be normal during break-in.
Could also be a faulty oil level sensor.
__________________
2010 BMW Z4 s35i
2014 Jeep Wrangler Rubicon
2013 Volvo XC90
Appreciate 0
      09-03-2011, 05:34 PM   #4
SANguru
Lieutenant
49
Rep
427
Posts

Drives: i8, X5 50,M550i,Tesla, MP4-12c
Join Date: Aug 2007
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

empty??? the low mark is 1 quart down..
Appreciate 0
      09-03-2011, 10:00 PM   #5
shashi27
Private
3
Rep
84
Posts

Drives: 11 Z4 35is
Join Date: Jan 2011
Location: NJ, USA

iTrader: (0)

I have had similar issues with two E89s needing oil added within the first year. The IS also required coolant as well.
Appreciate 0
      10-10-2011, 08:04 AM   #6
samiti
Enlisted Member
Slovenia
0
Rep
30
Posts

Drives: BMW Z4 E89
Join Date: Oct 2011
Location: Somewhere on the road

iTrader: (0)

I have my Z4 E89 sDrive2.3i for 6 months now,when bought (at 14.000 km) the oil service was done. Then drove 11.000 km and today i noticed the oil is at minimum. According to board computer 1 l must be added. Is this normal that oil must be added after 11000 km?
Appreciate 0
      10-10-2011, 03:23 PM   #7
al1
Private
4
Rep
88
Posts

Drives: z4 35i
Join Date: Aug 2010
Location: Istanbul / Turkey

iTrader: (0)

if it is a sensor indication just drive it to the dealership. if you checked it and it is empty dont drive it and get it towed.. this issue might result with a disaster .. definetly it is not normal for a car to consume that much oil in a very short period of time.. i had my first oil change in about 12 xxx kms so for the first times in every 6000 7000 miles i would get it checked..
Appreciate 0
      10-11-2011, 08:00 AM   #8
ZheHbKa
Lieutenant Colonel
ZheHbKa's Avatar
United_States
55
Rep
1,795
Posts

Drives: the Wind
Join Date: Jul 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 335 Xi  [5.00]
not good, a normal wear and tear is close to 6k for turbo engines
__________________
2014 F30 335 X-Drive | 6-MT | Alpine White/Coral Red | ZMM ZDH ZDA |

Appreciate 0
      10-11-2011, 11:58 AM   #9
ChuckB
Lieutenant
ChuckB's Avatar
United_States
11
Rep
446
Posts

Drives: 2009 BMW Z4
Join Date: Mar 2008
Location: Hockenheim, Germany (APO)

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by samiti View Post
I have my Z4 E89 sDrive2.3i for 6 months now,when bought (at 14.000 km) the oil service was done. Then drove 11.000 km and today i noticed the oil is at minimum. According to board computer 1 l must be added. Is this normal that oil must be added after 11000 km?
These engines are known for using a high amount of oil if you push them. The manual also states not to add oil until told to do so. I don't think this is excessive if you are pushing it and keeping the revs up. I use a liter of oil in about 15,000km, but not so much during the winter. Have your dealer check if you are concerned, or if you have not been keeping the revs up.
__________________
2007 E81 - 120d Limited Sport Ed
2009 E89 - sDrive3.0
Appreciate 0
      10-11-2011, 01:13 PM   #10
Vintage
Colonel
Vintage's Avatar
United_States
219
Rep
2,513
Posts

Drives: 2017 M2 2014 535xd 2016 GT4
Join Date: Aug 2009
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

this happened to our e89 N54 - about 5,000 miles and had to swing by the dealer and have a quart added
Appreciate 0
      10-17-2011, 01:51 AM   #11
Torn
Lieutenant
17
Rep
433
Posts

Drives: 2014 GTR
Join Date: Jun 2010
Location: North Jersey

iTrader: (0)

My z4 also needed oil after 2k miles when I first bought it. I thought it was weird but apparently there were plenty of occurrences of this happening
Appreciate 0
      11-28-2011, 03:39 AM   #12
STOOF
Sunburned
STOOF's Avatar
United_States
232
Rep
1,099
Posts

Drives: '16 F83 M4 Convertible 6MT
Join Date: Jul 2009
Location: Staten Island, NY

iTrader: (2)

Garage List
2013 BMW 535i  [0.00]
My oil warning just came on today. Im only at 5k. I guess is somewhat normal, ill just add a qt.

I wish there was a friggin dipstick!
__________________
2016 M4 Convertible 6MT - SO/SO
2013 535i 6MT MSport - Retired
2011 Z4 SDrive35i 6MT- Retired
Appreciate 0
      11-28-2011, 08:57 AM   #13
az34
Major
az34's Avatar
Canada
30
Rep
1,015
Posts

Drives: 2009 z4sdrive35i 2008 x5 3.0i
Join Date: May 2011
Location: montréal

iTrader: (0)

i just drove 6000 miles last summer and my engine did'nt consume a single drop of oil.
Appreciate 0
      11-30-2011, 05:52 PM   #14
dimaz4
Registered
dimaz4's Avatar
0
Rep
3
Posts

Drives: 2011 bmw z4 3.0i
Join Date: Oct 2011
Location: Queens,NY

iTrader: (0)

Do the 3.0 engines need more oil at 2k? I only have 1.2k on it so far..
Appreciate 0
      12-18-2011, 05:34 PM   #15
mr_victor
New Member
2
Rep
21
Posts

Drives: 435i
Join Date: Jul 2011
Location: Miami

iTrader: (0)

I had this same thing happen to me recently. At about 2500 miles I got the low oil level warning and had to add a quart in the middle of a road trip. I've been driving the car fairly aggressively, especially when I had it in Europe but also have not experienced oil stains or burned oil. It's been about 700 miles since I topped up and the oil level appears to be fine.
Appreciate 0
      12-19-2011, 06:32 PM   #16
KCSchoey
Private First Class
United_States
1
Rep
147
Posts

Drives: 2011 Z435i
Join Date: Jul 2009
Location: Kansas City, MO

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by STOOF View Post
My oil warning just came on today. Im only at 5k. I guess is somewhat normal, ill just add a qt.

I wish there was a friggin dipstick!
Same thing happened to me. Right at 5k miles.
Appreciate 0
      04-26-2012, 12:30 AM   #17
richqy
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: z4
Join Date: Apr 2012
Location: United States

iTrader: (0)

Added 1 full quart at 2500 miles. (Autobahns, Nurburgring, 2 track days)
Appreciate 0
      04-26-2012, 10:39 AM   #18
Wraith.
Captain
Wraith.'s Avatar
45
Rep
887
Posts

Drives: ED '11 Z4 35is
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle

iTrader: (0)

I think this is normal, I had something similar at 3K.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:29 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST