New 2009 2010 BMW Z4 - ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   New 2009 2010 BMW Z4 - ZPOST > BMW Z4 Forum (E89) > 2009-Current Z4 Forum (E89) General Discussion

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-26-2013, 07:53 PM   #1
mpbruin108
Mpbruin108
mpbruin108's Avatar
8
Rep
577
Posts

 
Drives: I'm a hypermiler
Join Date: Jul 2011
Location: los angeles

iTrader: (6)

Coolant sensor?

Hey Guys,

I was wondering if you guys have had this problem where the coolant sensor comes on intermittently. It would come on when I start the car but after I drive it for a while, then shut it off and restart (e.g. going to supermarket down the street), there is a 30-50% chance of it coming on again. Of course the other times, it says everything is A-OK! It seems like a sensor problem but I don't know why my sensor would have a bipolar disorder.

Could an aftermarket FMIC cause this error?
__________________
2015 M4 Mineral Grey with SO

2013 Tesla Model S, 2010 RR Phantom, 2014 S550, 2014 BMW X5, 2015 Cayenne S platinum edition
Appreciate 0
      01-26-2013, 07:55 PM   #2
HerrK
Captain
HerrK's Avatar
9
Rep
601
Posts

 
Drives: 011 Z4 35i, 04 R1150RT
Join Date: Dec 2009
Location: CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mpbruin108 View Post
Hey Guys,

I was wondering if you guys have had this problem where the coolant sensor comes on intermittently. It would come on when I start the car but after I drive it for a while, then shut it off and restart (e.g. going to supermarket down the street), there is a 30-50% chance of it coming on again. Of course the other times, it says everything is A-OK! It seems like a sensor problem but I don't know why my sensor would have a bipolar disorder.

Could an aftermarket FMIC cause this error?
Did you check the reservior level?
__________________

HerrK - "It doesn't feel like a pair of turbo chargers. It feels like a pair of TESTIES!! BIG MEATY ONES!" - Jeremy Clarkson on the N54 powered Z4
May 2010 ED l 2011 35i l Crimson over Ext'd Coral Red w/brushed Alum l 6sp MT l Prem Sound l Sport Pack l 296's l Comfort Access l Alarm l Power Heated Seats l Nav
Appreciate 0
      01-27-2013, 08:40 AM   #3
Asbjorn
Captain
Asbjorn's Avatar
China
7
Rep
622
Posts

 
Drives: ESS twin-turbo roadster (E89)
Join Date: Mar 2012
Location: European in China

iTrader: (0)

Never had this problem. I checked my coolant level around the 35.000km mark, and could see it was getting close to MIN. So I just asked my dealer to add some. While there, they advised me to make a coolant flush together with my next oil change. but that is a different discussion...
I never had any warnings related to the coolant level. I sort of assumed I had to check it by myself. It is very easy btw. With the engine totally cooled off, you just unscrew the... oh wait, with all those mods installed you must know how to do this already...
__________________
Little known facts about BMW: 1) The N54 is still in production and used in the current Z4 35i and 35is. 2) In a Z4 you can get sport+ steering combined with normal suspension etc by selecting DSC=off. (Update: DSC=off also offers sports steering in the M135i) 3) All Z4s with 19" wheels are still only offered with the worst performing OEM tires ever sold with a DCT equipped BMW (Potenza RE 050 RFT).

Last edited by Asbjorn; 01-28-2013 at 12:04 AM.
Appreciate 0
      01-27-2013, 09:49 PM   #4
BuckarooVT90
Private First Class
BuckarooVT90's Avatar
United_States
2
Rep
188
Posts

 
Drives: '13 Z4 sDrive35i DCT
Join Date: Sep 2010
Location: Virginia

iTrader: (1)

Garage List
2013 Z4 Sdrive35i  [0.00]
2011 135i  [0.00]
yeah sounds like low coolant... when the coolant warms up it expands so its not fully low... just top it off
Appreciate 0
      01-27-2013, 09:50 PM   #5
mpbruin108
Mpbruin108
mpbruin108's Avatar
8
Rep
577
Posts

 
Drives: I'm a hypermiler
Join Date: Jul 2011
Location: los angeles

iTrader: (6)

Yeah, I am gonna check it today when I get back. All other times I had a chance, the car was too hot. Just weird that it would come on then come off randomly...hence why I figure it was a sensor and not the actual level. Just wanting to see if this was a problem for folks in terms of the sensor. That was all. Thanks for the reply guys.
__________________
2015 M4 Mineral Grey with SO

2013 Tesla Model S, 2010 RR Phantom, 2014 S550, 2014 BMW X5, 2015 Cayenne S platinum edition
Appreciate 0
      01-27-2013, 09:51 PM   #6
mpbruin108
Mpbruin108
mpbruin108's Avatar
8
Rep
577
Posts

 
Drives: I'm a hypermiler
Join Date: Jul 2011
Location: los angeles

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by BuckarooVT90 View Post
yeah sounds like low coolant... when the coolant warms up it expands so its not fully low... just top it off
Makes sense..never thought of that. thanks
__________________
2015 M4 Mineral Grey with SO

2013 Tesla Model S, 2010 RR Phantom, 2014 S550, 2014 BMW X5, 2015 Cayenne S platinum edition
Appreciate 0
      01-28-2013, 05:18 AM   #7
nicknaz
Brigadier General
United_States
52
Rep
4,221
Posts

 
Drives: 2012 Z4 35i
Join Date: May 2008
Location: San Diego CA

iTrader: (0)

+1 adding coolant should resolve it.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:44 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST